- Na área Hospitalaria:
- Asistencia a pacientes hospitalizados a cargo de Endocrinoloxía e Nutrición, con patoloxía nutricional.
- Asistencia a pacientes hospitalizados a cargo doutro servizo, a cargo doutros servizos con enfermidades nutricionais ou complicacións nutricionais derivadas da súa enfermidade a petición do seu médico responsable ou atendendo a protocolos específicos (ex.: cribado nutricional).
- Desnutrición calórica-proteica.
- Síndromes de malabsorción intestinal.
- Enfermidades crónicas.
- Erros congénitos do metabolismo.
- Enfermidades caquectizantes (neoplasias, SIDA).
- Pacientes en situacións críticas (Coidados intensivos, grandes queimados, etc.).
- Disfagias de tipo mecánico (acalasia, cancro de esófago, patoloxías da área ORL e maxilofacial, etc.).
- Disfagias de tipo neurológico (ictus, Parkinson, demencias, ELA, parálises supranuclear progresiva, etc.).
- Pacientes postquirúrgicos.
- Postoperatorio de cirurxía bariátrica.
- Alerxia alimentaria.
- Trastornos da conduta alimentaria.
- Detección e abordaxe terapéutico dos pacientes con desnutrición relacionada coa enfermidade (DRE).
- Posta en marcha e xestión de protocolos de Cribado Nutricional.
- Valoración do estado nutricional dos pacientes ingresados subsidiarios ou non de recibir unha intervención nutricional (oral, enteral, parenteral).
- Prescrición, control e seguimento de pacientes con soporte nutricional (oral, enteral, parenteral) no hospital.
- Participar na Xestión dos accesos para a administración de nutrición artificial (accesos venosos e dixestivos).
- Participar no Control do Sistema de distribución de alimentos do centro hospitalario de forma centralizada. Confección do manual codificado de dietas, planificación das dietas basales opcionais e terapéuticas codificadas, incluíndo as dietas especiais. Control e supervisión do cumprimento do código de dietas.
- Participar na xestión da área Hostaleira do Hospital, mediante as especificacións técnicas para a adquisición, recepción, almacenamento, elaboración e distribución dos alimentos.
- Asistencia aos pacientes que precisen exploracións no ámbito da composición corporal e/ou funcionalidade (en colaboración con outros membros do Servizo de Endocrinoloxía e Nutrición):
- Avaliación funcional metabólico-nutricional: Realización de probas funcionais, de composición corporal e estudos metabólicos
- i. Realización de calorimetría indirecta e outras técnicas.
- ii. Valoración de composición corporal: realización de impedancia bioleléctrica, DEXA etc.
- iii. Valoración antropométrica.
- iv. Realización de dinamometría.
- v. Avaliación funcional de disfagia.
- Nutrición enteral ou parenteral domiciliaria que precise de infraestrutura hospitalaria (inicio de tratamento ou manexo de complicacións).
- Recambio de sondas de ostomía .
- Tratamento de deficiencias nutricionais específicas (administración de ferro intravenoso, vitaminas, oligoelementos, etc.).
- Trastornos da conduta alimentaria (en colaboración con outros membros do Servizo de Endocrinoloxía e Nutrición).
- Educación sanitaria grupal ou individual dirixida a pacientes con trastornos metabólicos e/ou nutricionais.
- Na área Ambulatoria
- Consulta Externa de Nutrición: Atención á demanda de consultas relacionadas con nutrición, obesidade e enfermidades metabólicas do resto de servizos hospitalarios e atención primaria, seguimento pre e posquirúrgico de pacientes sometidos a cirurxía bariátrica (en colaboración con outros membros do Servizo de Endocrinoloxía e Nutrición), atención e seguimento de pacientes con trastornos nutricionais de calquera causa, trastornos da conduta alimentaria (en colaboración con outros membros do Servizo de Endocrinoloxía e Nutrición), valoración e/ou apoio nutricional prequirúrgicos ou en pacientes oncolóxicos.
- Prescrición, control e seguimento de pacientes con Nutrición Artificial Domiciliaria e Ambulatoria (nutrición enteral ou parenteral).
- Educación específica sobre utilización de sondas, sistemas, vías de acceso, tipo de administración e bombas de perfusión para a nutrición enteral ou parenteral.
- Educación en prevención de complicacións e resolución de problemas en domicilio derivados da nutrición enteral e parenteral.
- Educación sanitaria dirixida a pacientes, con especial atención a trastornos metabólicos e nutricionais.